POLIGRAFIJA SPANJA NA DOMU

Poligrafija spanja je varna in neboleča preiskava, s katero pri preiskovancu s pomočjo posebne, na telo nameščene naprave velikosti mobilnega telefona (poligrafa), med spanjem beležimo več telesnih funkcij (položaj telesa, premikanje prsnega koša in trebuha, pretok zraka skozi nos, smrčanje, srčni utrip in zasičenost krvi s kisikom). Namenjena je predvsem ugotovljanju in analizi motenj dihanja med spanjem. Priporočamo jo vsem bolnikom, ki svoj spanec ocenjujejo kot neučinkovit, so preko dneva utrujeni, nenaspani ali neučinkoviti pri delu, imajo težave z zbranostjo, spominom ali razpoloženjem, bolehajo za boleznimi srčnožilnega sistema, sladkorno boleznijo ali nevrološkimi težavami.

Prednost poligrafije spanja na domu pred tistimi, ki se izvajajo v posebnih laboratorijih, je, poleg večje dostopnosti, tudi ta, da ima preiskovanec zagotavljene takšne pogoje spanja, kakršnih je vajen, zato so praviloma tudi rezultati ob upoštevanju vseh navodil, bolj merodajni.

* STORITEV NA DOMU: Zainteresiranim strankam nudimo tudi namestitev poligrafskega aparata na domu preiskovanca. Storitev je na voljo v občini Celje, sicer obračunamo dodatno kilometrino. Dodatne podatke dobite na recepciji MC Paracelzus.

Večer pred snemanjem se mora preiskovanec zglasiti v naši ambulanti, kjer mu usposobljeno osebje namesti poligrafski aparat, s katerim se nato odpravi domov. Namestitev traja približno 20 minut. Pred namestitvijo aparata preiskovanec izpolni kratek vprašalnik. Dan pred preiskavo lahko preiskovanec običajno preživi, vendar mu odsvetujemo pitje alkoholnih pijač, pomirjeval ali uspaval, ostala zdravila, ki jih sicer jemlje, pa lahko vzame. V kolikor preboleva prehladno obolenje, je preiskavo bolje prestaviti. Priporočljivo je, da ima s seboj spodnjo majico ali majico s kratkimi rokavi  in, da si zvečer nos očisti s fiziološko raztopino. Ponoči, med spanjem, lahko bolnik vstane in se prosto giblje. Za zagotovitev zadostne kvalitete posnetka je priporočljivo imeti vsaj 6 ur neprekinjenega snemanja med spanjem.

Naslednji dan se bolnik v dopoldanskem času ponovno zglasi v naši ambulanti in aparat vrne. Analiza podatkov in interpretacija podatkov s posvetom se praviloma opravi v naslednjih nekaj dneh. Rezultati dajo pomembne podatke o dihanju med spanjem, ki vplivajo na odločitev o potrebi in najboljšem načinu zdravljenja.

Za preiskavo se lahko naročite na recepciji Medicinskega centra Paracelzus ali na telefonski številki (03) 8280800. Seznanili vas bodo s prostimi termini ter odgovorili na morebitna dodatna vprašanja.

 

PREGLED ZGORNJIH DIHAL V SEDACIJI

Pri tej preiskavi želimo simulirati preiskovančevo spanje, zato ga s kratkodelujočim anestetikom uspavamo. Anestezijo vodi za to usposobljen anesteziolog. Preiskovanec med preiskavo, ki traja približno 15 minut, ves čas samostojno diha. Ko zaspi, skozi eno od nosnic vstopimo s fleksibilnim endoskopom in pregledamo celotna zgornja dihala. Opazujemo, na katerem nivoju prihaja do zožitev in kakšne oblike so. Vso preiskavo tudi posnamemo, tako da lahko tudi pacient sam, za lažjo predstavo, vidi, kaj se v njegovih dihalih dogaja med spanjem. Ko se preiskovanec prebudi, približno eno uro ostane pod nadzorom zdravstvenega osebja, nato pa se lahko vrne k vsakodnevnim aktivnostim. Preiskava nam omogoča, da ugotovimo na katerem nivoju zgornjih  dihal se nahaja zožitev, ki jo je potrebno razrešiti. Vse zožitve niso enako primerne in dosegljive za kirurško razrešitev, zato lahko na tak način prepoznamo bolnike, ki za kirurško zdravljenje niso primerni oziroma pri njih ni pričakovati popolne ozdravitve.

Pred preiskavo je potrebno opraviti specialistični pregled v ORL ambulanti.  Cena preiskave vključuje poligrafijo spanja, analizo podatkov in predstavitev rezultatov s posvetom glede zdravljenja.

 

Več informacij: