Hiperbarična medicina je specifična veja medicine, zdravljenje z vdihovanjem kisika pod višjim tlakom, pa znanstveno dokazana metoda zdravljenja. V svetu se že več kot petdeset let uporablja za preprečevanje in izboljšanje raznih bolezenskih stanj, splošnega zdravja in počutja. Terapija v hiperbarični kisikovi komori je varna, enostavna in neboleča ter nima stranskih učinkov.

V hiperbarični kisikovi komori, se povišanje tlaka komaj občuti, vendar nam omogoča, da tkiva prejmejo do desetkrat večjo količino kisika, kot v normalnih pogojih. Zrak, ki ga dihamo, običajno zagotavlja dovolj kisika tako za normalen metabolizem telesa, kot za celjenje tkiv po poškodbi ali bolezni. Vendar poškodba ali bolezen zajemata tudi krvne žile, kar lahko zmanjša pretok krvi. Tako se oskrba tkiv s kisikom zmanjša ravno takrat, ko ga najbolj potrebujemo, okrevanje pa je zato počasnejše ali celo onemogočeno. Plini se zaradi fizikalnih zakonov pod tlakom bolje raztapljajo v plazmi, ki s kisikom oskrbi vsa tkiva v telesu, tudi tista, ki so slabo prekrvavljena. V mnogih dokumentiranih primerih so s HBOT dosegli izjemne, celo čudežne učinke, pri najrazličnejših resnih zdravstvenih stanjih. Ugotovljeno je, da povečan dotok kisika, v vsa človeška telesna tkiva, pripomore k boljšemu zdravju in vitalnosti.

HBOT je učinkovita pri zdravljenju akutnih in kroničnih poškodb tkiv vseh vrst, ne glede na vzrok, trajanje in lokacijo. V moderni medicini se HBOT kot primarna terapija uporablja v primeru dekompresijske bolezni, plinske embolije in ob zastrupitvi z ogljikovim monoksidom, kot dodatna terapija pa se uporablja ob številnih bolezenskih stanjih. Hiperbarična kisikova terapija ugodno vpliva tudi na razpoloženje, zmanjšuje stres, izboljšuje koncentracijo pri umskih aktivnostih in fizično sposobnost. Klinično je dokazano, da HBOT zagotavlja boljši imunski sistem, hitrejšo celično obnovo in deluje kot uspešna terapija proti staranju in stresu. Ugodno učinkuje tudi na telo in kožo, ki postane bolj elastična in voljna, lepše se celijo tudi brazgotine. Število potrebnih terapij je odvisno od vrste težav in pričakovanj.

Nekaj indikacij za HBOT pri boleznih v ORL področju:

zračna embolija, plinska gangrena, opekline, potapljaška bolezen, akutna – nenadna naglušnost, akutne okužbe, zapleti sladkorne bolezni, nekatere vrste vrtoglavic, glavobolov in migren, nevralgične bolečine, slabo celjenje ran in zlomov kosti, akutno in kronično gnojenje kosti.