AVDIOMETRIJA (ADG) – preiskava sluha

Je neinvazivna preiskava sluha v zvočno izolirani komori, s katero določimo slušni prag preiskovanca v različnih frekvencah govornega področja. Slušni prag se določi po kostni in zračni poti, kar nam po prikazu rezultatov na posebnem grafu (audiogramu) omogoča sklepanje o vrsti in vzroku morebitne naglušnosti in odločitev o najprimernejšem načinu zdravljenja.

Preiskavo, ki traja približno 20 minut, izvaja za to posebej izučena diplomirana medicinska sestra.

VESTIBULOMETRIJA (VTG) – preiskava ravnotežja

Bitermalna frekvenčna vestibulografija je preiskava, pri kateri preko sluhovoda, s    pomočjo vode različnih temperatur (30°C in 44°C), dražimo strukture notranjega ušesa in s pomočjo opazovanja ritmičnega gibanja zrkel, ki pri tem nastane (nistagmus), merimo odziv ravnotežnega aparata. Rezultati nam omogočajo oceno funkcije zunanjega dela ravnotežnega aparata (notranje uho, ravnotežni živec). Na podlagi izvidov lahko tudi sklepamo, če so morda potrebne dodatne preiskave.

Preiskava je neboleča, lahko pa se med njo ob občutku vrtoglavice pojavi slabost, ki po nekaj minutah izzveni. Traja približno 20 minut, izvaja pa jo za to izučena diplomirana medicinska sestra.

TIMPANOMETRIJA

To je preiskava, s pomočjo katere ocenimo delovanje Evstahijevih cevi oz. prezračevanje votline sredjega ušesa preko njih.  Le-to je pogosto moteno pri otrocih, ki imajo povečano žrelnico, neredko pa imajo takšne težave tudi odrasli.

Preiskavo, ki je popolnoma neboleča in traja le nekaj minut, izvajamo s pomočjo majhnega aparata, ki ga naslonimo na sluhovod. Izpis oz. graf, ki ga naprava izpiše nam da objektivne podatke  o tem, ali je za bobničem zrak ali tekočina. Sodoben aparat, ki ga uporabljamo nam omogoča tudi izključevanje otoskleroze.